Historie

Maar er is toch al een vlag van Salland?!

Nee. Niet echt. En dat zit zo:
Uit ons onderzoek bleek dat het Sallandse Waterschap (nu Drents Overijsselse Delta) ooit een Sallandse vlag had. Nouja, vlag… Hun wapen werd ooit op een vlag gezet en daarmee had Salland een vlag. Echter, de tijd verstreek en de vlag verdween langzaam.

Salland Marketing maakt een aantal jaar geleden ook een vlag voor Salland, om zo hun eigen huisstijl zichtbaar te maken. Maar daarmee was het nog niet de vlag ván Salland.

Tegenwoordig draagt het waterschap de naam Waterschap Drents Overijsselse Delta, tot 2016 was dat Waterschap Groot Salland. Zij zorgen trouwens nog steeds voor de waterbeheersing in ons gebied (120.000 hectare ongeveer). Dat is ontzettend belangrijk want tot 1300 was hier voornamelijk moeras. Wist je dat? En water is nog steeds bepalend voor Salland, kijk maar om je heen. En denk maar eens aan de impact van de klimaatverandering.


De gemeenten veranderden ook.
Gemeenten werden samengevoegd (Raalte en Heino in 2001 en in datzelfde jaar ook Olst en Wijhe). En bijzonder is het hier ook want Hellendoorn maakt deel uit van de Regio Twente maar behoort historisch gezien tot Salland. Net als Holten door de fusie met de gemeente Rijssen. En wat denken we van Lemelerveld? Doordat zij deelgenoot zijn van de gemeente Dalfsen behoren ze tot het Vechtdal, maar ze liggen in de Sallandse streek. En de inwoners spreken het Sallands dialect.

Wij willen onze Sallandse trots zichtbaar maken en dat doen we met een vlag. Een vlag van en voor de Sallanders. Die we hijsen omdat de crisis voorbij is. Omdat we feest vieren. Omdat we zichtbaar willen zijn als regio. Omdat wij Salland zijn.

Wij denken liever niet in grenzen, maar in verbinding.